lördag 28 januari 2012

Exotiska djur - höns

Somliga tycker om storm-chasing men i vår familj gillar vi tupp-chasing. I dag bestämde Lovis och jag oss för att ge oss iväg på ett litet miniatyr-äventyr och gå och leta efter tupparna som har förgyllt våra dagar med sin sång. På vårt andra försök hittade vi två stora, vita tuppar, närmare än vi hade trott. Eller egentligen tre, men den tredje var på väg i grytan. Fina var de med jättestora kammar och slör och grova ben.

fredag 27 januari 2012

Roi Mongins äventyr

I Martinique ser vi med jämna mellanrum olika annonser med aktiviteter för turister. Bland alla fina annonser finns det en som sticker ut, nämligen Roi Mongins äventyr. Av alla bilder man kan tänka sig har han valt dessa för att representera äventyret. Om jag deltog skulle jag få stå tillsammans med några andra på en brygga medan vi håller i lustiga simringar. Samtidigt blir vi eventuellt bjudna på någonting. Därefter stiger jag ut i havet där självaste Roi står och väntar på att få greppa min arm och hälla i mig rom. Till sist får jag dansa i bara simbyxan.

torsdag 26 januari 2012

Exotiska djur - nattfjärilar

Häromdagen såg jag hur en albinoödla upptäckte, smög sig på, fångade och åt upp en nattfjäril. Jag tyckte det var hur spännande som helst att följa med processen . Den här nattfjärilen (som sitter bredvid mig som bäst) tror jag går säker. Den är ungefär lika stor som en sparv.

lördag 21 januari 2012

Ekonomisk tillväxt

Jag funderade tidigare på ekonomisk tillväxt i ett gästblogginlägg och ställde frågan hur det där med ekonomisk tillväxt egentligen ska fungera i längden (det verkar ju så uppenbart att det inte kan fungera). Jag fick inte direkt något svar så nu svarar jag själv.

Så här måste det vara:

Först levde människan som vilken annan apa som helst, tog det hon behövde från skogen och haven för att överleva. Somliga odlade kanske lite grödor eller hade tama djur.

Sedan hittade någon på att man kunde odla sina favoritgrödor i överflöd och dessutom bestämma vem som skulle få äta dem. Låt oss kalla denna någon Adam, eftersom jag tycker att det här liknar det som i bibeln beskrivs som syndafallet.

Förbannad skall marken vara för din skull. Med möda skall du hämta din näring från den så länge du lever. Du skall slita för ditt bröd i ditt anletes svett tills du vänder åter till jorden. Och Herren Gud förvisade människan från Edens trädgård och lät henne bruka jorden.

Sedan föddes Kain som brukade jorden, varefter Kains ättlingar beskrivs som stamfäder för olika yrkesgrupper …

För att få äta av Adams mat måste man arbeta för honom. Eftersom det fanns mat i överflöd resulterade det i mera människor. Dessa människor kunde i sin tur utföra mera arbete som resulterade, inte bara i nödvändigheter, utan i lyx för Adam.

Ett ökande antal människor kan alltså utföra ännu mera arbete, utnyttja och förbruka mera av jordens resurser och på så sätt producera ekonomisk tillväxt. Det här fungerar precis på samma sätt som ett pyramidspel, en ekonomisk bluff, där de som befinner sig i pyramidens topp (vi) skördar frukten och får leva loppan på bekostnad av alla människor som befinner sig i pyramidens bas.

Liksom i alla pyramidbluffar kommer resurserna att ta slut och det går inte längre att få flera deltagare i basen, och spelet tar slut. Jag undrar vad som kommer att hända sen!?

torsdag 19 januari 2012

Exotiska djur - kolibrier

Man skulle tro att en kolibri är lätt att fånga på bild, men de är snabba som insekter. Här lyckades jag i alla fall fånga en av våra trädgårdsgäster. En annan kolibri som brukar hälsa på oss är svartare och har längre näbb.

Iakttagelser från matbutiken - plastpåsar

Det där med att man inte har engångsplastpåsar på Martinique gällde visst inte alla butiker. Och då man har plastpåsar, då använder man dem verkligen. I dag handlade vi lite, inte i en supermarket, utan i en hypermarket. Hyper U hette den. Vi var förberedda med ryggväska och tygpåse, men vansinnesdamen i kassan var glad och packade åt oss och hon stoppade varje enskild produkt i en egen plaspåse. Om det var riktigt små saker kunde hon sätta flera i samma påse, men det hjälper ju inte ens med påsarna då man har lika många saker att bära på som om man var utan påsarna. Okej, handtagen hjälper förstås. Ja, ja, he e mangleis.

tisdag 17 januari 2012

MATENS PRIS, DEL 3

Tredje och kanske sista inlägget angående boken med namnet "matens pris".

Det är både lätt och populärt att konstatera att saker är åt skogen. Det hör till vår mentalitet och kultur att tycka att saker är ganska skit, för så länge vi gör det riskerar vi inte att göra bort oss. Att tycka att saker är skit fungerar som en sorts försäkring. Ingen kan göra sig lustig över en som vet att det kunde vara bättre medan en som är nöjd kan anses vara ganska dum. Det känns som om det här också kunde vara en del av drivkraften bakom denna bok, att bevisa att allt är åt skogen. Men visst, eftersom vårt sätt att leva är usligt så är det bra att det avslöjas. Men den som är riktigt hård kommer säkert att bevisa att den här boken är bara skit och humbug.

Jag tycker i alla fall att det är en bra och lärorik bok. Därför vill jag skriva om den. Vad ska vi göra då angående livsmedelsproduktionen som är så åt skogen enligt "matens pris"?

PRAKTISKA TIPS

"Matens pris" är fin på det sättet att den faktiskt kommer med konkreta tips på vad det lönar sig för den miljömedvetna konsumenten att handla och äta för att förbättra världen. Dessutom finns det olika recept i boken och allting utgår från att man skall äta olika saker under olika årstider, vilket är ganska uppenbart men väldigt ovanligt.

Det avslöjas att livsmedelsverket i Sverige försökte ge praktiska råd till folket men stoppades av olika instanser som såg det som ett hot mot handeln. Råden var följande:

-         ät mindre kött, mera vegetabilier
-         välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt (miljömärkt)
-         välj frukt och grönt som tål att lagras (grova grönsaker)
-         välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong
-         konsumera mindre, framför allt av mat du inte behöver för näringens skull

Priserna måste justeras så att de produkter som skadar miljön mest också kostar mest (praktiskt tips till politiker). Det här borde inte alls vara någon orimlig sak. Prisen ljuger idag såtillvida att det verkliga priset betalas av miljön, den globala befolkningen och framtida generationer.

Sist och slutligen ger boken följande budskap: ”Det enklaste sättet att minska sin miljöpåverkan är att äta mindre kött, smör och ost.”

söndag 15 januari 2012

MATENS PRIS, DEL 2


Fortsätter reflektera över boken med namnet "matens pris". Det här med ekomat har jag också varit inne på tidigare så jag fortsätter därifrån.

EKOPRODUKTER

I det industriella lantbruket är det fundamentala kretsloppstänkandet helt utraderat. Istället utarmas och förstörs jorden. Ekologiska varor bygger på ett hållbart jordbruk och hållbar djurhållning som dessutom ofta garanterar att djuren lever ett gott liv. Sveriges KRAV-märkning ställer högre krav än EU:s ekostämpel, men båda är värda att beakta och understöda. KRAV kräver t.ex. att växthus inte värms upp med fossila bränslen medan EU inte ställer sådana krav för eko-märkning. Jag vet inte hur det är med Luomu i förhållande till EU-ekokrav. Kanske nån som vet?

BEFOLKNINGSÖKNING

Några av de för mig mest tankeväckande påståendena i boken är följande: ”Globalt sett är den stora frågan hur jordens snabbt växande befolkning ska kunna äta sig mätt” och ”för att kunna föda en växande befolkning är det inte rimligt att använda en majoritet av jordbruksmarken i Europa till odling av djurfoder”

Det är förstås inget fel i de här påståendena i sig men det man menar är att människorna borde få mera mat. Men skulle inte ännu mera mat resultera i ännu större befolkningsökning? Befolkningsökningen måste ju bero på tillgång till mat med den enkla motiveringen att människor inte kan vara gjorda av någonting annat än mat. Det är klart att det är sorgligt och beklagligt att det finns hungersnöd men det måste ju bero på att man redan lever över tillgångarna och jordens kapacitet. Jordens befolkning började inte öka innan man började jordbruka på allvar (enligt vad man nu antas veta …)

MATENS PRIS, DEL 1

Jag har tidigare varit inne på ämnet mat och dess pris. Författarna till boken matens pris låter rätt så trovärdiga i och med att de faktiskt rest runt hela världen för att se på matproduktionens olika stadier och bevittnat vad som verkligen händer. Hur kan maten vara så billig och vad händer egentligen på de verkligt stora åkrarna eller i växthusen och vad har matproduktionen för inverkan på miljön och hela jordens framtid?

Man kan göra vad som helst till en skandal om man så önskar och jag får en känsla av att den här boken vill göra matproduktionen mera skandalös än vad den egentligen är (nå ja, ganska skandalös är den på många sätt). Intressant är boken i alla fall och jag önskar att jag kunde sammanfatta budskapet på något vettigt sätt. Jag väljer att nämna och reflektera över några saker som jag tyckte var speciellt spännande. Klimatförändring och koldioxidekvivalenter är jag trött på att höra talas om så dem väljer jag att inte nämna flera gånger även om dessa termer förekommer i boken i stor myckenhet (jag kan för övrigt varmt rekommendera boken för den som tycker den verkar intressant, man kan t.ex. låna den av mig).



MONOKULTUR, KONSTGÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL

Det som kommer fram är att handeln har gjort att jordbrukare över hela världen i allt högre grad satsar på monokultur som ger snabb vinst, men som är ohållbar i längden. Områden som tidigare varit självförsörjande har övergått till att odla endast en gröda vilket kräver enorma mängder konstgödsel och bekämpningsmedel (ofta sådana som länge varit förbjudna i Europa). De här är ämnen som dödar allt utom odlingsväxten som är specialmanipulerad för att uthärda bekämpningsmedlet. Sojabönsodlingen är ett exempel på riktigt ond monokultur.

KÖTT OCH FISK

Det är knappast någon nyhet att man inte behöver äta så mycket kött som man äter idag inom vår kultur.  I Brasilien skövlas skogen med bekämpningsmedel för att ge utrymme för mera betesmarker. En stor del av avverkningen är illegal. Nästan alla lantbrukare förgiftas på ett eller annat sätt.

Fiskodling bidrar till att havens fiskbestånd utplånas, eftersom man matar fiskarna med fisk som tidigare dög som människoföda. I slutändan går det åt mera fisk till fiskföda än vad man får ut som människoföda. Det här gäller bl.a. lax och också pangasius som man påstår att är bra just för att den äter gräs som inte människor kan äta. I verkligheten matas den ändå med fisk för att det är effektivare.

Utsläppen från både kött- och fiskindustrin är enorma och t.ex. i Vietnam är reningsverken vid många fiskodlingar obefintliga.

DIETER

Den populära LCHF-dieten är miljömässigt en katastrof. Visserligen hjälper den många att gå ner i vikt men sist och slutligen handlar väl också det om förhållandet input-output, oberoende av vad man får sin energi ifrån. Nästan alla studier som visar att en dylik animalisk diet är hälsomässigt fördelaktig är finansierade av kött- och mejeriindustrin.

torsdag 12 januari 2012

Iakttagelser från matbutiken

En av de mest spännande sakerna man kan göra när man befinner sig utomlands är att gå i vanliga matbutiker. Jo, jag kan stå för att jag verkligen tycker det. I Martinique får bag in box en helt ny betydelse i och med att bagen innehåller rom. Dunkar med 3 eller 4½ liter femtio-procentig rom säljs i små bybutiker, och urvalet är stort. Det får en att tänka på att det faktiskt inte finns Koskenkorva b.i.b. i Finland.

En annan anmärkningsvärd detalj är att det inte finns plastpåsar i butikerna här. Det finns ofta inga påsar alls så man är illa tvungen att ha med någonting att bära hem matvarorna i. I vissa butiker kan man köpa en tygväska, men engångspåsar finns helt enkelt inte. Så kan man också ha det.

Dreadlocks

Jag tycker det är mycket intressant att se vilka reaktioner min frisyr skapar både hemma och i olika delar av världen. Somliga önskar att jag klippte mig, men jag har aldrig fått så mycket komplimanger av människor jag inte känner som efter att jag friserade mig med dreadlocks för ca 10 år sedan.


I Karibien kan man tänka sig att dreadlocks har en annan betydelse än i Finland och jag såg fram emot att se vad folk tycker om dreadlocks här. Speciellt dreadlocks på en vit nordbo.


I går kom en cool, mörkhyad man fram till mig i butiken och sade någonting som jag inte förstod. Efter att ha beklagat att jag inte förstår så mycket franska tog han tag i mitt hår, såg mig i ögonen, formade händerna till ett hjärta framför sitt bröst och krockade knogar med mig. Här förknippas håret starkt med en tro på kärlek, jämlikhet och antirasism. För övrigt är det många som har dreadlocks här, både svarta och vita.

söndag 8 januari 2012

Lokalproducerad exotisk frukt och egna kokosnötter

Hemma i Finland brukar vi ofta laga en speciell frukostomelett sötad med honung och toppad med bär och fruktsallad och kokos. Äggen får vi från våra egna höns, bären från skogen och honungen kommer från Purmo, men resten av ingredienserna är importerade från fjärran länder.

Här i Martinique lagade vi i dag en frukostomelett uteslutande på färska, lokalproducerade och synnerligen välsmakande ingredienser: ägg, honung, kryddor, citron, banan, apelsin och passionsfrukt. Till sist garnerade vi härligheten med kokos som vi plockade från vår egen gård. Bla bla bla, vad det här lät fånigt, men visst blev det gott och det var extra roligt att plocka kokosnötter direkt från gården.

lördag 7 januari 2012

Höns och andra djur

Det finns höns också på Martinique, har jag konstaterat. På morgnarna hör vi några tuppar gala. En av dem har så grov röst att jag trodde det var en hund första gången jag hörde den. Jag har inte sett några höns, men däremot hade vi en glänsande, grönsvart kolibri i vår trädgård i dag.

Också den här ödlan gick omkring och kikade på oss i dag. Arten torde vara Anolis roquet och den lever endast på Martinique. De här finns det rikligt av. De är roliga för de sitter och nickar och när de har munnen öppen ser de väldigt glada ut. Så när vi sitter och äter har vi ibland några ödlor som sitter bredvid och nickar och ser glada ut och sprider positiv stämning.

söndag 1 januari 2012

att äta sina husdjur

Gott nytt år till er allihopa! Här inleder vi det nya året med att äta upp Michel, en av våra tuppar. Vi har alltid försökt vara väldigt ärliga med våra barn i alla situationer. Därför tycker vi det är viktigt att de också förstår varifrån t.ex. kött kommer. Själva slakten bevittnade de inte, men efter att ha sagt adjö till Michel ville de bli vegetarianer, vilket förstås är ett sunt val. Vår egen tupp kan jag nog gärna smaka på, inflikade Lovis ändå.

Själv fortsätter jag som predator, men vi har faktiskt minskat rejält på köttätandet under den senaste tiden, p.g.a. flera olika orsaker. Dels är det ett enormt slöseri på resurser att föda upp djur på det sätt som man gör nu. Jag tycker inte själv att det är något fel på att äta kött, men nog på att producera kött. Det finns en massa nackdelar med köttproduktionen, men det som jag faktiskt tänker allra mest på just nu är att man förstör livsmiljön för de ursprungsbefolkningar (stammar) som fortfarande finns på jorden. Skogarna som de är helt beroende av förstörs och förvandlas till åkrar och betesmarker, och jag skulle verkligen vilja unna dessa människor allt gott för att de skall kunna fortsätta leva på det sätt de alltid har gjort. Sedan är jag inte särskilt sugen på kött nuförtiden, kanske just för att vi har minskat på konsumtionen.

Jag äter gärna vilt. Jag äter också gärna djur som har levt på vår egen gård. Ekokött brukar vi också äta. Man förstår värdet i maten (köttet) på ett helt annat sätt då man äter sitt husdjur. Första gången vi åt en av våra egna fåglar var det en mäktig upplevelse. Denna gång var det visserligen också fint, men jag blir vanare. Hoppas att respekten inte försvinner med tiden.

Hur som helst, mitt tips till alla som vill ha en matupplevelse utöver det vanliga: ät upp ert husdjur!