torsdag 29 mars 2012

Medvetslöshet

När jag ser på bipacksedlarna till olika mediciner tar jag sällan såna här påståenden på särskilt stort allvar. Bipacksedelns lista på biverkningar brukar vara lång och listan på biverkningar jag får brukar vara kort eller obefintlig. Men ser man på, ibland händer det ... Jag säckade ihop på golvet häromdagen, drabbades av medvetslöshet. Då visste jag inte vad som var orsaken men här står det ju klart och tydligt. Det är för övrigt en medicin mot ryggsmärta som jag fick senaste veckoslut då vårt volleybollag tog hem segern i Kokkovolley-serien. Hurra för segern! Medvetslöshet bryr jag mig inte om att uppleva igen på ett tag.

onsdag 28 mars 2012

Ekonomi - en definition

En definition på ekonomi ur SAOB:

inskränkning av utgifter l. förbrukning så långt det låter förena sig med uppnående av ett godt resultat, undvikande av onödiga utgifter l. onödig förbrukning, hushållsaktighet, sparsamhet; besparing. KELLGREN Bref t. Clewberg XXVIII (1789).

Idag förknippas nog ekonomi med uppmuntran till onödiga utgifter och onödig förbrukning. Är det inte så hela ekonomin fungerar, alltså konsumtionssamhället? Å andra sidan står det ju också "så långt det låter förena sig med uppnående av ett godt resultat". Den stora frågan är kanske ett hurdant resultat som kan anses vara gott.

lördag 24 mars 2012

Tupp i flykt

Lägger upp denna bild på vår lilla tupp Pricken bara för att jag tycker de är så stiliga, tuppen och bilden.

onsdag 21 mars 2012

Kvalitetsstrumpor

Dina strumpor börjar se tunna ut på hälen, sa Lovis åt mig i dag. Hmm, det har du rätt i, lite noppiga har de också blivit. De här strumporna var kanske inte av så god kvalitet. Nej förresten, jag har nog använt dem ganska länge. Låt se, jag brukar använda dem ganska ofta, speciellt när jag sportar. Jag minns att jag använde just de här strumporna när jag var ute och skrinnade på sportlovet. Ja, nu har jag ju inte haft sportlov på några år men det måste ha varit ungefär vid decennieskiftet. Nej, det var inte det senaste skiftet ... Och inte heller skiftet före det. De här strumporna har varit med sedan decennieskiftet 1989-1990, ungefär! Visst är det galet? Jag fick dem av mina morföräldrar och de bara håller och håller, trots att de är lite på tajta sidan. Jag var trots allt ett barn då jag började använda dem.

Jag tycker det är så fantastiskt. Jag är riktigt stolt över mina strumpor.

måndag 19 mars 2012

En hel upplevelse i Paris

Jag kan inte förstå mig på motionscyklar. Jag har t.o.m. prövat på spinning för att inte vara fördomsfull. Den som inte har prövat på spinning kan jag meddela att det är som cykling förutom att man har tagit bort alla positiva sidor: den friska luften, utsikten, fartens tjusning samt det att man kan ta sig från ett ställe till ett annat. Kvar blir bara det eländiga trampandet och tröttheten.


Franskisarna i Paris tyckte uppenbarligen lika som jag angående motionscyklar, att halva upplevelsen saknades. Det löste de genom att sänka ner cykeln i ett badkar. Nu får man bada halva kroppen samtidigt som man cyklar på stället. Två halva upplevelser blir en hel.

onsdag 14 mars 2012

Skräpfisk ska bli bränsle

Bild: http://svenska.yle.fi/klimat/index.php/4520_skrapfisk_ska_bli_bransle 
Jag skäms över att vara människa då jag ser sådant här. "Men också skräpfiskarna borde kunna utnyttjas på ett mer effektivt sätt", står det. Måste vi verkligen utnyttja ALLT, dra upp varenda levande varelse från haven? Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med dem men vi skall nog komma på någonting.  "... vår slutsats är att det mest lönsamma sättet att använda skräpfisken och fiskrenset är att göra biobränsle av det". Bränsle av braxen, mört och id! Nej, nej, nej Novia! Hur skulle det vara att äta de fiskar man drar upp? Braxen och id är inte skräp, inte ens för oss människor. Mört har jag inte smakat på.

tisdag 13 mars 2012

Vårt högsta höns


Som jag tidigare skrivit är det inte tupparna som är högsta hönsen hos oss just nu. Två tuppar har vi haft som lyckats ta sig till toppen i rangordningen. Den första var Algot med den förskräckliga rösten. Den andra var Majhard, en stor tupp med pondus men som dessvärre ville ta sig ännu högre i rangordningen och började hoppa på barn och därefter också vuxna. Till sist hoppade Majhard på min svåger, men då åt svågern upp tuppen.

Det finns så många bra tuppar i världen så det känns som om vi haft lite otur med våra hittills …

Vem är det som är det högsta hönset då? Jo, det är superhönan Prippi (på bilden), som är lika mäktig som snäll. Hon vaktar hela flocken, jagar iväg katter, skyddar små hönor som de andra hönorna hackar på. Ja, hon har aldrig ens deltagit i hackordningen för hennes ledarskap är en sån självklarhet. Hon lägger ägg nästan varje dag och senaste sommar ruvade hon fram en kull kycklingar som hon tog väldigt bra hand om. Dessutom är hon riktigt, riktigt mjuk och skön att hålla i.

måndag 12 mars 2012

Chokladöverdragna saker

Jag kände mig riktigt snål på någonting gott så jag gick till butiken och frågade om de hade någon chokladöverdragen stycksak, och det hade de.

lördag 10 mars 2012

Varför får man inte ge bort matrester?

Foto: Scanpix / http://www.sydsvenskan.se
Låt säga att man har en gris, eller varför inte höns, som gillar matrester och som kan förvandla resterna till prima kött eller ägg. Frågar man om man kunde få ta hand om resterna från någon skola, butik eller restaurang är svaret nej. Man får inte ge bort matrester. De skall slängas.


Idioti, tänker jag, men det måste ju också finnas någon orsak till att det är så här.
Varför är det så?

torsdag 8 mars 2012

Onödiga barnböcker


I går kväll skulle jag läsa en godnattsaga för barnen. Vi hade plockat med oss en hög böcker från bibban utan att desto närmare titta på innehållet. Det händer nu som då att jag blir tvungen att hejda mig i böckerna, hoppa över vissa ord eller meningar jag tycker är onödiga. Ibland måste jag skippa hela boken, men det kan vara ack så svårt att veta vad som är bra och vad som är onödigt att läsa för barnen.

Jag var tvungen att hejda mig i går då boken handlade om en flicka som ville spela fotboll. “Men det är ju en pojksport!” säger pappan. “Ja, vadå då?” säger flickan. Sen tränar flickan och blir duktig på fotboll. Därefter säger hon “Jag vill dansa balett!”. “Men det är ju en flicksport!” säger pappan. “Ja, vadå då?” säger flickan.

Det är ju fullständigt onödigt att läsa sånt här för barnen för så vitt jag vet så finns det nästan ingenting i deras liv som skulle indikera att fotboll är för pojkar och balett för flickor förutom då just den här boken (ifall jag hade läst den). Okej, tänkte jag, boken är säkert gammal, och jag förstår poängen. Det var säkert nödvändigt att påpeka att det är okej för flickor att spela fotboll för 20 år sedan. Men sidu bara, boken var från 2010. Den var visserligen fransk. I Frankrike behövs kanske sådana här böcker ännu, men jag tycker inte att vi behöver dem här i norden där vi kommit lite längre.



Sen vet jag att många är trötta på dessa jämställdhetsinlägg, -artiklar och -diskussioner. I-landsproblem, säger man. Därför vill jag presentera och dela denna video för den som känner att den vill engagera sig i verkligt stort u-landsproblem istället.


tisdag 6 mars 2012

Tuppen Schuse har flyttat in

Vi har flyttat hem och det har även våra kära höns.  De har fått bo hos en vän under vår frånvaro. Vi fick också en bonustupp som Idun ville kalla Schuse [-u´se], så nu heter den så. För höns är det viktigt med rangordning. Då vet de var de har varandra och vem som ska göra vad och i vilken ordning. I regel är tupparna högst i rang och dessa vill gärna para sig med hönor som är högt i rang. Lågt rankade tuppar parar sig med lågt rankade hönor.

I vår flock är tuppen Schuse både äldst och störst (han har också jättelånga sporrar), men ändå är det han som är hackkycklingen (fast kyckling har han inte varit på länge). Han är den som är allra lägst i rang och som alltid håller sig undan. Så mycket för de klassiska könsrollerna i vårt hönshus. Man kan inte ens skylla på att han är ny för han har ändå bott tillsammans med de andra i två månader. Vi har också en annan tupp, Pricken, men han är inte heller det högsta hönset. Jag tycker det är spännande det här med rollfördelning hos hönsen.



Schuse flyttade till vår lilla flock just för att han har skulle ha chansen att bli gladare här, och för att vi gärna ville ha en större tupp. I den gamla flocken fanns många stora, starka tuppar. Jag hoppas Schuse skall hitta sin plats här under våren. Det skulle bli mera harmonisk stämning i hönsgården om gammeltuppen skulle bete sig som en som är störst och starkast. Det är förresten också intressant ... Blir det oharmoniskt om någon inte beter sig som förväntat? Eller är det månne bara jag som tror att det är något fel på harmonin? Nå, det visar sig säkert.