onsdag 9 maj 2012

Världens främsta flygplan

Vi lånade en bok om flygplan, världens främsta flygplan. Men vänta lite, vad betyder det egentligen? Baksidestexten ger knappt några ledtrådar, men däremot kan man gissa att författarna har haft roligt då de hittat på hur de ska beskriva boken med de märkligaste adjektiven de kan hitta på.

tisdag 8 maj 2012

Man arbetar som man läser

Om jag var studiehandledare skulle jag låta mina elever läsa skönlitteratur. Speciellt sådana elever som inte riktigt vet vad de vill. Det finns många skolelever som inte tycker om att läsa skönlitteratur men det är för att de läser fel böcker. Mina elever skulle gaffla igenom böcker tills vi skulle hitta de böcker som de verkligen orkar och vill läsa. På så sätt skulle vi få reda på vad de verkligen är intresserade av. Jag tror dessutom att man läser skönlitteratur på samma sätt som man arbetar (det gäller både förvärvsarbete och annat arbete). Snabbt, långsamt, slarvigt, noggrant, analytiskt eller kanske bara med hopp om att boken ska ta slut nån gång. Sen läser man förstås olika böcker på olika sätt. På samma sätt utför man olika sorters arbete på olika sätt.

Somliga tycker om att läsa vad som helst. Andra läser endast böcker som handlar om ett visst tema. Själv hör jag till dem som fastnar för få böcker, men dem läser jag däremot noggrant och eftertänksamt. Jag fungerar nog lika också när det gäller arbete.

Håller ni med om att det finns ett samband?