söndag 15 januari 2012

MATENS PRIS, DEL 2


Fortsätter reflektera över boken med namnet "matens pris". Det här med ekomat har jag också varit inne på tidigare så jag fortsätter därifrån.

EKOPRODUKTER

I det industriella lantbruket är det fundamentala kretsloppstänkandet helt utraderat. Istället utarmas och förstörs jorden. Ekologiska varor bygger på ett hållbart jordbruk och hållbar djurhållning som dessutom ofta garanterar att djuren lever ett gott liv. Sveriges KRAV-märkning ställer högre krav än EU:s ekostämpel, men båda är värda att beakta och understöda. KRAV kräver t.ex. att växthus inte värms upp med fossila bränslen medan EU inte ställer sådana krav för eko-märkning. Jag vet inte hur det är med Luomu i förhållande till EU-ekokrav. Kanske nån som vet?

BEFOLKNINGSÖKNING

Några av de för mig mest tankeväckande påståendena i boken är följande: ”Globalt sett är den stora frågan hur jordens snabbt växande befolkning ska kunna äta sig mätt” och ”för att kunna föda en växande befolkning är det inte rimligt att använda en majoritet av jordbruksmarken i Europa till odling av djurfoder”

Det är förstås inget fel i de här påståendena i sig men det man menar är att människorna borde få mera mat. Men skulle inte ännu mera mat resultera i ännu större befolkningsökning? Befolkningsökningen måste ju bero på tillgång till mat med den enkla motiveringen att människor inte kan vara gjorda av någonting annat än mat. Det är klart att det är sorgligt och beklagligt att det finns hungersnöd men det måste ju bero på att man redan lever över tillgångarna och jordens kapacitet. Jordens befolkning började inte öka innan man började jordbruka på allvar (enligt vad man nu antas veta …)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja tror vi e mycket långt ifrån gränsen hur stor befolkning jorden sku klara av.

Hungersnöd tex beror tyvärr oftast på helt andra saker än brist på mat globalt tror ja, exploatering, girighet o krig..

Men som de sägs i citatet verkar de inte så hållbart att använda odlingsmark för att odla djurfoder.

Men ännu värre är de att använda odlingsmark för att odla bränsle, som sen används till att upprätthålla våra samhällen som bygger på billigt bränsle.

Caj sa...

Jag tänker mig ändå att om jorden klarade av den storlek som befolkningen har idag skulle inte hungersnöd förekomma. Eller kan det vara så att det oberoende av befolkningens mängd alltid finns hungersnöd? Jag tror att det kan vara så att det globalt sett finns helt tillräckligt mycket mat, men då odling/skörd misslyckas i en viss del av världen så finns det ingen chans att mata alla människor som drabbas just för att det finns för många människor i just det området. Man har inte råd att misslyckas helt enkelt. Men det kan förstås också vara så att det bara är girighet, krig o.s.v. som stoppar maten. Egentligen vet jag inte varför det skulle spela någon roll om jag vet hur det ligger till på riktigt angående den saken. Vad kan jag göra för att förbättra situationen?