tisdag 6 mars 2012

Tuppen Schuse har flyttat in

Vi har flyttat hem och det har även våra kära höns.  De har fått bo hos en vän under vår frånvaro. Vi fick också en bonustupp som Idun ville kalla Schuse [-u´se], så nu heter den så. För höns är det viktigt med rangordning. Då vet de var de har varandra och vem som ska göra vad och i vilken ordning. I regel är tupparna högst i rang och dessa vill gärna para sig med hönor som är högt i rang. Lågt rankade tuppar parar sig med lågt rankade hönor.

I vår flock är tuppen Schuse både äldst och störst (han har också jättelånga sporrar), men ändå är det han som är hackkycklingen (fast kyckling har han inte varit på länge). Han är den som är allra lägst i rang och som alltid håller sig undan. Så mycket för de klassiska könsrollerna i vårt hönshus. Man kan inte ens skylla på att han är ny för han har ändå bott tillsammans med de andra i två månader. Vi har också en annan tupp, Pricken, men han är inte heller det högsta hönset. Jag tycker det är spännande det här med rollfördelning hos hönsen.



Schuse flyttade till vår lilla flock just för att han har skulle ha chansen att bli gladare här, och för att vi gärna ville ha en större tupp. I den gamla flocken fanns många stora, starka tuppar. Jag hoppas Schuse skall hitta sin plats här under våren. Det skulle bli mera harmonisk stämning i hönsgården om gammeltuppen skulle bete sig som en som är störst och starkast. Det är förresten också intressant ... Blir det oharmoniskt om någon inte beter sig som förväntat? Eller är det månne bara jag som tror att det är något fel på harmonin? Nå, det visar sig säkert.

Inga kommentarer: