lördag 14 juli 2012

Mjölk

Är mjölk nyttigt? Hur kan någonting som verkar så enkelt vara så svårt att komma underfund med? Det verkar som om mjölk kommer att förbli ett evighetsmysterium. Livsmedlet som antingen är nyttigt eller onyttigt. Ingen vet ... Eller?

Nu tänker jag inte på spädbarn som dricker modersmjölk. Jag tänker på mjölk för lite äldre barn och vuxna. Det verkar ju onekligen lite konstigt att man efter att ha slutat dricka mjölk från sin egen mor övergår till att dricka mjölk från ett lustigt horndjur.

Det talas bl.a. om att mjölk är bra för benbyggnaden samtidigt som benskörhet ofta drabbar dem som dricker mest mjölk. Det beror visst på att kalciummängden blir för hög i förhållande till magnesiumintaget, eller någonting i den stilen. Ibland har jag hört att endast fet mjölk är nyttig och ibland är det endast fettfri mjölk som gäller på grund av att fettet som enligt den ena studien är så bra för en enligt en annan studie är riktigt dåligt för en. Det måste ju finnas massvis av forskning kring det här men det finns tydligen inget entydigt svar.


Måtta med allt säger jag. Jag gillar i alla fall kaffe med mjölk. Men visst skulle det vara roligt att veta vad mjölken på riktigt har för effekt på vår hälsa/ohälsa, eller hur?

2 kommentarer:

Melli sa...

Ja man vet inte riktigt. Vi är väldigt, väldigt dåliga på att dricka mjölk, hela bunten, vilken hälsovårdarna inte gillar. Har ammat barnen nästan två år per barn men sen har det blivit dåligt med mjölkdrickandet. Men inte inte dricker de ju mjölk i andra delar av världen på detta sätt heller och nog blir det ju folk av dem!

Caj sa...

Jag tror att komjölken är väldigt överskattad, men ja, vem vet?