söndag 19 augusti 2012

Våra höns

Tänkte jag skulle ta och presentera vår nuvarande hönsflock. Den består av fem vuxna hönor och ett antal kycklingar som visserligen har blivit ganska stora vid det här laget.

De tre tuppkycklingarna tävlar hårt om vem som ska vara nummer ett. Lilla Grisen jagar Isak runt gården och Kvack jagar Lilla Grisen. Det här händer alltid när de ser att en annan (lägre rankad) tupp försöker flirta med någon höna. Kvack har blivit en tydlig ledare för hela flocken. Han vill vara säker på att han är den som är bäst på att skrika så hans röst spricker varje gång han gal. Lilla Grisen har en mörkare och behagligare röst men vågar inte gala så mycket och Isak är bara tyst. Men nu har Isak blivit så stor så han kan inte längre dölja att också han är en tupp.

Det är otroligt hur stor betydelse uppväxten har. Lilla Grisen, Chicken Kiev, Kafka och Ärtan är de största och kanske stiligaste hönsen, men de hade en mor som låg lågt i rang och som dessutom övergav kycklingarna alldeles för tidigt. Nu har de alla lite dåligt självförtroende och vågar inte ta för sig. De håller sig oftast lite på sidan om. Däremot är de kycklingar som vuxit upp med Prippi (det högsta hönset) från början självklara medlemmar av eliten. Höns lär sig helt tydligt av sina mödrar hur man skall göra i livet. Vissa lär sig att vara modiga och starka medan andra lär sig att vara fega och osäkra.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst har uppväxten jättestor betydelse för oss alla. Hoppas att de får bättre självförtroende med tiden och förstår hur vackra och duktiga och unika de är.
Fina namn på alla era höns! Men jag blev lite hungrig då jag hörde Chicken Kiev eftersom det var en väldigt vanlig lunchrätt då jag bodde i England. Nam. De dagar vi inte åt äpple och chips förstås. Ha det gott, Christel

Caj sa...

Ja, äpple och chips vet jag ju av erfarenhet att är en klassisk engelsk lunch. Chicken Kiev kommer jag och säkert många andra för evigt att förknippa med Gadolinia i Åbo.

Melli sa...

De är så väldigt vackra höns (och tuppar)!! Vad är det riktigt för ras/er?
Efter att ha följt med er hönskarriär har jag blivit sugen på att ha egna. En vacker dag om vi har lyckan att bli ägare till ett hus. :)

Caj sa...

Vi har en massa olika raser och blandningar. Det är roligt för vi lär oss hela tiden ganska mycket om skillnaderna mellan de olika raserna. Här kommer de:

Prippi: blandras (delvis silkeshöna)
Lillan: mor: brun värphybrid/far: Bankiva
Milla: Mille Fleur (heter också Sabelpoot och benbefjädrade)
Malin: Fifty-five
Pox: mor: Prippi/far: okänd blandras
Lampe: mor: Prippi/far: okänd blandras
Kvack: mor: Engelsk Araucana, far: Mille Fleur/Dvärgkochin
Lilla Grisen: Brahma/Engelsk Araucana
Isak: Isbar
Chicken Kiev: Jättekochin
Kafka: Faverolle/Engelsk Araucana
Jessica: Faverolle
Ärtan: Jättekochin/blandras
Lodun: blandras
Johanna Lundqvist: Wyandotte

Caj sa...

Jag glömde
Prillan: Engelsk Araucana