söndag 31 mars 2013

Ändra standardinställning

Jag gjorde just en betalning på webben och fick uppleva ett fint initiativ. I betalningsskedet betalade jag automatiskt 2 € till ett välgörande ändamål (jag fick t.o.m. välja vilket projekt jag ville understöda), såvida jag inte aktivt valde att jag inte ville donera pengar. Ja, två euro känns inte som en så stor grej, så varför skulle jag aktivt välja att inte understöda ett välgörande projekt? Kanske jag misstänker att pengarna ändå inte kommer att göra någon nytta eller kanske för att jag inte vill understöda någon business som ändå bara är intresserad av sin egen ekonomiska tillväxt ... Men jag väljer hellre att lita på organisationerna. Som jag någon gång tidigare har skrivit är det snarast så att när man väljer att misstänka någon för något ont så signalerar man att man förväntar sig något ont, vilket i sin tur gör det onda till standard. Jag tror mänskligheten skulle må gott av lite mera tillit och välgörenhet som standard. I vilket fall som helst krävs det i ett sådant här fall lite lite engagemang och eftertanke om jag önskar att inte donera 2 €. Om jag då har en bra orsak att inte donera så kan jag enkelt välja att inte göra det.

En annan sak jag läste om är att man gärna kunde göra vegetarisk kost till standard på olika evenemang. Det är väl en god idé? Man skulle naturligtvis inte ta bort köttalternativet utan den som vill kunde skriva till arrangören eller kryssa i en ruta ifall man av hälsoskäl, religiös övertygelse eller övriga orsaker kräver att bli serverad något dött djur. Det lär förekomma, så här håller standarden kanske på att ändras.

Ytterligare ett exempel är organdonation. Jag gick i många år och undrade var man kunde få tag på en sån där blankett som man kunde fylla i om man gick med på att donera sina organ efter döden, men jag hittade aldrig någon sådan. Jag engagerade mig inte tillräckligt. Jag undrade varför det inte kunde vara så att man måste engagera sig och söka efter blanketter om man inte ville donera sina organ. Nu har väl just den saken ändrats för länge sedan, så att medgivande till organdonation är standard, eller hur är det?

Det finns säkert många andra standardinställningar som kunde ändras, men man tänker inte så ofta på dem, eftersom de alltid varit just standardinställningar.

1 kommentar:

Malin sa...

Ja, det där med ekologiska matvaror, som vi har diskuterat tidigare. Man kunde utgå från att varor är ekologiska eller rättvist producerade, och därför som producent tvingas uppge "odlade under orättvisa förhållanden" eller "oekologisk mjölk" om man avviker från normen. Att som konsument aktivt välja att understöda orättvist odlad mat skulle kanske göra att man valde annorlunda...