lördag 3 december 2011

En hönas värde

I dag besökte jag en livsmedelsaffär. Där kunde man köpa en hel djupfryst höna för 3,90 €/kg, vilket var ungefär lika med 3,90 €/styck. Om jag hade haft behov av en höna på middagsbordet i dag, skulle jag helt säkert ha köpt en sådan och tänkt: hurra, vad billigt!

Men är det någon annan än jag som undrar om inte det här är lite för billigt? Hur kan det vara möjligt att föda upp en hel fågel, slakta den, plocka den, packa den, transportera den och så vidare, och sedan sälja den för tre och nittio? Om jag köpte en sådan, skulle jag inte vara en liten skurk då? Någonting verkar ju skumt. Är en hönas liv faktiskt så värdelöst?

10 kommentarer:

Caj sa...

Här måste jag lägga in en egen kommentar. Även om det här känns som ett urgammalt ämne så funderar jag på åt vilket håll utvecklingen är på väg. Skall det produceras ännu effektivare och billigare eller skall det bli mera "ekologiskt"? Nu vet jag inte längre riktigt hur man ska tolka ordet ekologiskt ... Liksom i diskussionen om ekologiska livsmedel så kunde man tänka att produktionen av en treochnittios höna måste har förbrukat ungefär noll resurser. Låter väldigt ekologiskt. Eller handlar det även här om subventionering?

Anonym sa...

Ifall du inte redan läst boken Matens pris, just do it :)
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9197891738

//n

Caj sa...

Nej, den har jag inte läst. Tack för tipset.

Mats Björklund sa...

Det var väl djupfryst broiler? Höns är rätt ovanliga i finska livsmedelsaffärer (det finns nån som säljer dem men det är ingen stor produkt).

Caj sa...

Mats, det var faktiskt höna. Jag var inne i en specialaffär. En vis man jag känner kommenterade saken muntligen och sade att det kanske var frågan om värphöns som gjort sitt i äggfabriken. I så fall är det ju bra att man säljer dem för en billig peng och äter upp dem istället för att slänga dem, eller vad man nu annars kan tänkas göra med sådana fåglar.

Mats Björklund sa...

Då är priset faktiskt rätt vettigt, hur märkligt det än låter. Hönsens värde ligger (ekonomiskt sett) till 99% i äggen och max 1% i köttet. Hittills har man gjort minkmat av slakthönsen eller bara kastat bort dem.

Så hennes liv är värt mer än 3,90 men resten av värdet betalar du när du köper ägg.

Caj sa...

Att kasta bort mat, hur onödigt är inte det? Köper man en sådan höna så är man alltså inte alls en liten skurk. Hmmm, det är verkligen inte så enkelt att veta vilka produkter som är vettiga att konsumera.

Anonym sa...

men man lär sig mycket av att läsa här! plötsligt blev det riktigt vettigt med ett billigt köttpris på höna. bra!

hanna k

Caj sa...

Sedan fanns det ju också djupfryst broiler för 4,90 €/kg. Broilern har förstås haft en helt annan uppväxt med ett helt annat syfte.

Mats Björklund sa...

Höna är bland det mest ekologiska du kan äta ur den synvinkeln att den annars hade kastats. D.v.s. du äter egentligen en överskottsprodukt (eller avfall om man så vill, men det låter ju lite negativt). Broilern är producerad under helt andra former och där är (den rätt lilla mängden) kött dess enda produkt, följaktligen är den mindre ekologisk än hönan.

Skall vi göra det riktigt svårt att välja borde man dessutom väga in exakt vad hönan/broilern ätit. Föds de upp på t.ex. vete och rybs äter de sånt som mänskan direkt hade kunnat konsumera, d.v.s. det blir en onödig omväg från åkern till bordet. T.ex. nötkreatur eller får äter gräs som vår matsmältning inte kan utnyttja, vilket gör att allt kött vi får från dem ju liksom är en bonus. Det är katten inte lätt det här...