söndag 18 december 2011

Rökarom


Jag fortsätter på temat livsmedel. För ett par år sedan var det mycket tal om Mats-Eric Nilsson och hans bok Den hemlige kocken. Den berättar om tillsatsämnen i största allmänhet för att man skall vara medveten om att de finns och att det finns en massiv industriell verksamhet bakom dem. Boken förklarar också hur vissa tillsatsämnen förpestar våra livsmedel och är skadliga för hälsan. Nu råkade jag halka in på ett webbforum (http://www.hemligekocken.se/forum/viewtopic.php?id=138) där jag läste följande inlägg:

Hej.
Scans Bacon tror man ju ska vara rökt (står lättrökt på förp), jag började ana misstankar då texten rökarom dök upp på deras "vanliga" Bacon, och försvann på deras Jägarbacon!
Jag mejlade en fråga om rökaromen i dessa två produkter till Scan och fick till svar:

"Även till Scan Jägarbacon har använts rökarom. Ny design på förpackning är på gång. 
RÖKAROM: Den äkta röken kondenseras i ett miljösäkert system. Den kondenserade röken renas för att avlägsna de rökkomponenter som är mest skadliga för människors hälsa. I rökaromen har man tagit tillvara på de ämnen man vill ha, de som ger en god smak och påverkar färgen och hållbarheten. Hälsosammare för de anställda som får en bättre arbetsmiljö. Man duschar rökaromen på baconsidorna som sedan går genom ett värmeskåp"

Jag vill ha riktigt bacon! så nu köper jag inte Scan längre....


Jag har också hört motstånd till rökarom på andra håll. Nu förstår jag inte alls vad det är för fel på rökarom. På basen av svaret från producenten ser jag bara positiva sidor i rökaromen. Det känns som om det uppstått en negativ atmosfär kring alla tillsatser som gör att man som medveten konsument skall vara emot dem. Finns det någonting negativt med rökarom?

4 kommentarer:

Erkki Klingklong sa...

Det här har inte med saken att göra med varje gång jag ser ordet rökarom läser jag röka rom. Kan man det? Det vill säga finns det rökt rom? Om den är tillverkad med rökarom blir det då rökt rom av rökarom?

MVH Förvirrad

Caj sa...

Jag tror man kan röka rom. Fiskrom alltså. Jag vet inte, men är inte Kalles kaviar rökt rom? Kanske gjord med rökarom?

Anonym sa...

Dethär med rökarom är precis som du säger Caj, kanske inte så fasligt. Aromer och sättet aromerna tillsätts har fått en väldigt dålig stämpel av nån orsak. Klart att det finns dåliga produkter med dåliga aromer men det behöver ju inte betyda att alla aromer är dåliga. Lite som med E-ämnen, man pratade om att det fanns så och så många e-ämnen i en produkt och så rös man lite. i helt vanligt lingon från skogen finns det jätte många e-ämnen t.ex. och lingon e ju inte farligt det är bara det att man inte vet vad e-ämne är och kanske inte vill ta reda på heller. Jag gillar din blogg.

Nicke B

Caj sa...

Ha ha, jo man rös lite. Det är kännetecknande för vår tid och kanske generation att folk har blivit väldigt medvetna om olika saker och har starka åsikter, men ingen vet någonting. Jag är helt vilse när det gäller konsumtionsmedvetenhet samtidigt som det intresserar också mig väldigt mycket. Men e-ämnen och rökarom kan jag åtminstone inte vara kategoriskt emot.