Jag har tidigare
varit inne på ämnet mat och dess pris. Författarna till boken matens pris låter
rätt så trovärdiga i och med att de faktiskt rest runt hela världen för att se
på matproduktionens olika stadier och bevittnat vad som verkligen händer. Hur
kan maten vara så billig och vad händer egentligen på de verkligt stora åkrarna
eller i växthusen och vad har matproduktionen för inverkan på miljön och hela
jordens framtid?
Man kan göra vad som helst till en skandal om man så önskar och jag får
en känsla av att den här boken vill göra matproduktionen mera skandalös än vad
den egentligen är (nå ja, ganska skandalös är den på många sätt). Intressant är
boken i alla fall och jag önskar att jag kunde sammanfatta budskapet på något
vettigt sätt. Jag väljer att nämna och reflektera över några saker som jag
tyckte var speciellt spännande. Klimatförändring och koldioxidekvivalenter är
jag trött på att höra talas om så dem väljer jag att inte nämna flera gånger
även om dessa termer förekommer i boken i stor myckenhet (jag kan för övrigt
varmt rekommendera boken för den som tycker den verkar intressant, man kan
t.ex. låna den av mig).
MONOKULTUR, KONSTGÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL
Det som kommer
fram är att handeln har gjort att jordbrukare över hela världen i allt högre
grad satsar på monokultur som ger snabb vinst, men som är ohållbar i längden.
Områden som tidigare varit självförsörjande har övergått till att odla endast
en gröda vilket kräver enorma mängder konstgödsel och bekämpningsmedel (ofta
sådana som länge varit förbjudna i Europa). De här är ämnen som dödar allt utom
odlingsväxten som är specialmanipulerad för att uthärda bekämpningsmedlet.
Sojabönsodlingen är ett exempel på riktigt ond monokultur.
KÖTT OCH FISK
Det är knappast
någon nyhet att man inte behöver äta så mycket kött som man äter idag inom vår
kultur. I Brasilien skövlas skogen med bekämpningsmedel för att ge utrymme för
mera betesmarker. En stor del av avverkningen är illegal. Nästan alla
lantbrukare förgiftas på ett eller annat sätt.
Fiskodling bidrar
till att havens fiskbestånd utplånas, eftersom man matar fiskarna med fisk som
tidigare dög som människoföda. I slutändan går det åt mera fisk till fiskföda
än vad man får ut som människoföda. Det här gäller bl.a. lax och också pangasius
som man påstår att är bra just för att den äter gräs som inte människor kan
äta. I verkligheten matas den ändå med fisk för att det är effektivare.
Utsläppen från
både kött- och fiskindustrin är enorma och t.ex. i Vietnam är reningsverken vid många fiskodlingar obefintliga.
DIETER
Den populära LCHF-dieten är miljömässigt en katastrof. Visserligen
hjälper den många att gå ner i vikt men sist och slutligen handlar väl också
det om förhållandet input-output, oberoende av vad man får sin energi ifrån. Nästan
alla studier som visar att en dylik animalisk diet är hälsomässigt fördelaktig
är finansierade av kött- och mejeriindustrin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar