söndag 1 januari 2012

att äta sina husdjur

Gott nytt år till er allihopa! Här inleder vi det nya året med att äta upp Michel, en av våra tuppar. Vi har alltid försökt vara väldigt ärliga med våra barn i alla situationer. Därför tycker vi det är viktigt att de också förstår varifrån t.ex. kött kommer. Själva slakten bevittnade de inte, men efter att ha sagt adjö till Michel ville de bli vegetarianer, vilket förstås är ett sunt val. Vår egen tupp kan jag nog gärna smaka på, inflikade Lovis ändå.

Själv fortsätter jag som predator, men vi har faktiskt minskat rejält på köttätandet under den senaste tiden, p.g.a. flera olika orsaker. Dels är det ett enormt slöseri på resurser att föda upp djur på det sätt som man gör nu. Jag tycker inte själv att det är något fel på att äta kött, men nog på att producera kött. Det finns en massa nackdelar med köttproduktionen, men det som jag faktiskt tänker allra mest på just nu är att man förstör livsmiljön för de ursprungsbefolkningar (stammar) som fortfarande finns på jorden. Skogarna som de är helt beroende av förstörs och förvandlas till åkrar och betesmarker, och jag skulle verkligen vilja unna dessa människor allt gott för att de skall kunna fortsätta leva på det sätt de alltid har gjort. Sedan är jag inte särskilt sugen på kött nuförtiden, kanske just för att vi har minskat på konsumtionen.

Jag äter gärna vilt. Jag äter också gärna djur som har levt på vår egen gård. Ekokött brukar vi också äta. Man förstår värdet i maten (köttet) på ett helt annat sätt då man äter sitt husdjur. Första gången vi åt en av våra egna fåglar var det en mäktig upplevelse. Denna gång var det visserligen också fint, men jag blir vanare. Hoppas att respekten inte försvinner med tiden.

Hur som helst, mitt tips till alla som vill ha en matupplevelse utöver det vanliga: ät upp ert husdjur!

2 kommentarer:

Erkki Klingklong sa...

Ja tänk om det skulle bli en slogan Caj: "ät upp ert husdjur!" ha ha.

Det är för mig som inte äter kött ibland underligt hur stor skillnad man gör på kött och kött just i den aspekten. Det som är självklart att äta i ena landet är otänkbart i andra landet. Och ändå förblir det självklart att man ska äta vissa djur om du förstår mitt resonemang. På något vis är det enklare att förstå de som går all in så att säga. De kanske kan köra din slogan som bildekal?! ;-)

Caj sa...

Ja, jag tror jag förstår vad du menar.

Det får mig att tänka på en helt annan sak som ändå inte är en helt annan sak ... En sak jag läste om kannibalism. Det var en stam i sydamerika som tidigare hade varit kannibaler, men missionärer hade tvingat dem att sluta med kannibalism. Då en utomstående frågade om de hade ätit sina fiender undrade de oförstående varför de skulle ha gjort det. De åt naturligtvis upp sina döda släktingar. Det vore minsann en slogan för den som är all in: ät upp dina släktingar.

Nåja, jag ska nog hålla mig till våra djur.