torsdag 8 mars 2012

Onödiga barnböcker


I går kväll skulle jag läsa en godnattsaga för barnen. Vi hade plockat med oss en hög böcker från bibban utan att desto närmare titta på innehållet. Det händer nu som då att jag blir tvungen att hejda mig i böckerna, hoppa över vissa ord eller meningar jag tycker är onödiga. Ibland måste jag skippa hela boken, men det kan vara ack så svårt att veta vad som är bra och vad som är onödigt att läsa för barnen.

Jag var tvungen att hejda mig i går då boken handlade om en flicka som ville spela fotboll. “Men det är ju en pojksport!” säger pappan. “Ja, vadå då?” säger flickan. Sen tränar flickan och blir duktig på fotboll. Därefter säger hon “Jag vill dansa balett!”. “Men det är ju en flicksport!” säger pappan. “Ja, vadå då?” säger flickan.

Det är ju fullständigt onödigt att läsa sånt här för barnen för så vitt jag vet så finns det nästan ingenting i deras liv som skulle indikera att fotboll är för pojkar och balett för flickor förutom då just den här boken (ifall jag hade läst den). Okej, tänkte jag, boken är säkert gammal, och jag förstår poängen. Det var säkert nödvändigt att påpeka att det är okej för flickor att spela fotboll för 20 år sedan. Men sidu bara, boken var från 2010. Den var visserligen fransk. I Frankrike behövs kanske sådana här böcker ännu, men jag tycker inte att vi behöver dem här i norden där vi kommit lite längre.Sen vet jag att många är trötta på dessa jämställdhetsinlägg, -artiklar och -diskussioner. I-landsproblem, säger man. Därför vill jag presentera och dela denna video för den som känner att den vill engagera sig i verkligt stort u-landsproblem istället.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Ska kanske ta och titta på den där idag. Men hur var det riktigt diskussionerna gick kring denne Kony? Hade ni nån ordentlig diskussion med Joakim om honom igår, förstod jag? Nåt obehagligt också? Det är säkert svårt att referera. Isf kan vi ta dom konspirationsteorierna nästa lördag.

Hanna K

Caj sa...

Hanna, egentligen diskuterade vi inte Kony så mycket i går, men du kan läsa om konspirationsteorierna på Malins blogg.

http://engulapelsin.blogspot.com/2012/03/konspirationsteorin.html

Kristian Brunell sa...

Hej! Bra! Innan jag kollar filmen i sin helhet, tänker jag kommentera utgående från mina fördomar om vad den handlar om :-D

Samtidigt som vi måste motarbeta i-ländernas kontinuerliga upprätthållande av u-ländernas u-landsstatus (genom ständigt minskade bistånd, exploatering av naturresurser, utnyttjande av arbetskraft osv), är det här säkert ett något så när ok sätt att konkret hjälpa på kort sikt.

Vad som behövs på lång sikt är en helomvändning då det gäller det mesta i det västerländska sättet att agera gentemot behövande. För tillfället ger "samvetsinsamlingarna" otroligt mycket mindre än det vi suger ut. Sist och slutligen: Skulle dessa insamlingar och denna hjälp behövas från oss om vi själva betedde oss en hel del mer respektfullt gentemot de nödställda i världen?

För övrigt gillar jag din blogg skarpt!

Caj sa...

Trevligt att du gillar min blogg.

Jag tycker det är otroligt svårt att veta på vilket sätt man kan hjälpa sådana som behöver hjälp. Mycket "hjälp" gör bara saker värre. Jag är t.ex. väldigt skeptisk alltid då det gäller mat.

I den här videon handlar det helt konkret om att hitta och stoppa en ond man. Ifall man lyckas med det har man nog gjort världen lite bättre.

Kristian Brunell sa...

Intressant vad ens egna förutfattade meningar leder en på villovägar :-D Ett fantastiskt initiativ detta! Helt omvälvande! En konkret sak utan, så vitt jag kan se, politiska intressen. Perfekt! Dessutom ett initiativ som kan få en god boll i rullning. Ska dela den vidare.

Caj sa...

Jag tycker det är fantastiskt att se att det är möjligt för vanligt folk att påverka och göra skillnad. Skeptiker må säga vad de vill men den här videon har ju redan haft en enorm påverkan. Jag visste inte vem Joseph Kony var för en vecka sedan och jag är säker på att det är lika för många andra. När en massa människor runt hela världen plötsligt börjar prata om Kony är det ju klart att det kommer att ha inverkan då han tidigare varit mer eller mindre anonym och osynlig. Knappast blir det lättare för honom att fortsätta sin verksamhet.